„Namaste - witam dzień i boskość we mnie.” Tak rozpoczynasz dzień od orzeźwiającego programu jogi i medytacji z Twoją instruktorką Kerstin Einhorn. Popołudnia są poświęcone na relaks i medytację. Odkryj zapierającą dech w piersiach przyrodę Western Ghats i poznaj kulturę południowych Indii.
Znajdź spokój w przyjemnym klimacie Western Ghats w południowych Indiach. Pozwól otaczającej Cię zieleni wpłynąć na Ciebie i zwolnij tempo dzięki codziennej jodze i medytacji, zarówno jako wprowadzenie, jak i rozwinięcie Twojej dotychczasowej praktyki jogi. Indyjski kurs gotowania opcjonalnie wprowadzi Cię w tajniki różnorodnej kuchni indyjskiej. Masz liczne możliwości do odkrywania okolicznych lasów, plantacji przypraw i herbaty, doświadczenia kultury Kerali oraz rozpieszczania się masażykami ajurwedyjskimi.
Chrissie‘s Hotel otoczony jest wiecznie zieloną naturą. Do 4-piętrowego głównego budynku z 16 pokojami dostaniesz się krótkim przejściem przez ogród. Obserwuj liczne ptaki, olbrzymie wiewiórki, langury i makaki z balkonu Twojego domu seminaryjnego i ciesz się widokami z dachowego tarasu z małym basenem. Aranżacja pokoi i pomieszczeń przez artystów z całego świata nadaje miejscu indywidualny charakter i niepowtarzalną atmosferę komfortu.
Małe miasteczko Thekkady znajduje się w południowym stanie Kerala w Indiach, bezpośrednio na granicy z sąsiednim stanem Tamil Nadu. Otoczone jest rezerwatem przyrody Periyar i położone jest w górach Western Ghats na wysokości ok. 1000 m, gdzie panują przyjemne temperatury przez cały rok. Okolica zachwyca bogactwem fauny i flory lasów oraz malowniczymi plantacjami herbaty w pobliżu, co stanowi atrakcję dla każdego podróżującego po południowych Indiach. Centrum miasta i większość atrakcji są dostępne pieszo lub krótkim przejazdem rikszą.
Na śniadanie czeka na Ciebie bufet z domowym chlebem na zakwasie i białym chlebem, różne dżemy, kokosowy krem czekoladowy, masło orzechowe, musli, mozzarella oraz codziennie zmieniające się wegetariańskie indyjskie danie śniadaniowe (np. Appam, Dosa, Idiappam lub Idly z curry z soczewicy, ciecierzycy, warzyw lub jaj, do tego kokosowe chutney). Ponadto dostępne są świeże lokalne owoce oraz kawa, herbata i soki przygotowywane na życzenie. Na kolację serwowane jest codziennie zmieniające się indyjskie danie składające się z podstawy, takiej jak ryż, Parotta lub Chapatti, curry na bazie soczewicy lub różnych warzyw, do tego Raitha i Pickle.
Sala jogi o powierzchni 88 m² jest dostępna dla wspólnych zajęć jogi lub indywidualnej praktyki. Sala znajduje się na trzecim (najwyższym) piętrze hotelu i jest przyjemnie przewiewna z fantastycznym widokiem na zieleń.
Twoja instruktorka jogi Kerstin Einhorn mieszka z indyjskim mężem od 20 lat w Thekkady. Została wykształcona w tradycji jogi Sivananda i jest również terapeutką ajurwedyjską oraz naturopatą. Towarzyszy grupom i indywidualnym podróżnikom w południowych Indiach, prowadząc zajęcia jogi dla początkujących i zaawansowanych, zarówno indywidualnie, jak i w formie tygodniowych intensywnych kursów. Dzięki swojemu spokojnemu podejściu, połączeniu humoru i głębi, dostosowuje się do indywidualnych potrzeb uczestników, pomagając im osiągnąć jedność oddechu i ruchu oraz znaleźć równowagę między ciałem a świadomością.
Różnorodna fauna i flora otaczających lasów zachęcają do własnych odkryć podczas pół- lub całodniowych wędrówek z przewodnikiem. Możesz również odwiedzić plantacje przypraw, fabrykę herbaty oraz pokazy walki i tańca z Kerali, a także cieszyć się masażami ajurwedyjskimi. Dostępny jest również opcjonalny jednodniowy wyjazd do miasta świątyń Madurai (ok. 140 km) w stanie Tamil Nadu. Na miejscu można zarezerwować indyjski kurs gotowania.
16 pokoi (ok. 16 m²), wyposażonych w balkon z miejscami do siedzenia, własną łazienkę z prysznicem/WC, łóżko typu Queensize lub dwa pojedyncze łóżka (proszę podać przy rezerwacji) oraz Wi-Fi.