Smaczne, kruche, pełne orzechów oraz – w zależności od gustu – czekoladowe z wierzchu: nasze orzechowe ciasteczka z płatkami owsianymi są idealnym wypiekiem dla każdego, który można upiec w zaledwie parę chwil.
Składniki:
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 125 g masła
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g górskich płatków owsianych
- 125 g roztopionej czekolady lub polewy do ciasta
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg: 160°C).
Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia do miski, zaś cukier, cukier waniliowy, jajko, rum oraz masło wymieszać, a następnie połączyć z mąką oraz zagniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodać orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Masę rozłożyć na blaszce do pieczenia, używając do tego dwóch łyżeczek oraz formując kuleczki wielkości orzecha tak, żeby pojedyncze kulki nie stykały się ze sobą. Piec przez około 10-15 minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, w międzyczasie roztopić czekoladę/polewę do ciasta. Ciasteczka zanurzyć w polewie lub rozprowadzić polewę pędzelkiem i następnie zostawić do wyschnięcia.
SpaDreams życzy smacznego!