Ciasteczka ajurwedyjskie? Tak, to jest możliwe! Gdyż to, że słodkości są zabronione w Ajurwedzie, jest błędnym przekonaniem. Słodkie uszczęśliwia, jest dobre dla duszy oraz ukaja nerwy. Należy podkreślić, iż do ajurwedyjskich ciast wykorzystywane są naturalne słodkie składniki spożywcze oraz/lub alternatywne substancje słodzące, a ajurwedyjskie smakołyki są bardzo podobne do pełnowartościowych wypieków.
Składniki:
- 130 g masła klarowanego (Ghee)
- 130 g cukru Sharkara
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 szczypta soli (sól morska)
- 150 g grysiku pszennego
- 140 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- sok z połowy małej limetki
- blanszowane migdały (lub inne orzechy do dekoracji)
Przygotowanie ciasta
Ubić masło klarowane z solą oraz cukrem trzcinowym. Żeby otrzymać lepszą konsystencję można lekko podgrzać masło klarowane (ghee).
Następnie wymieszać wszystkie suche składniki (grysik pszenny, mąkę, kardamon) oraz utrzeć z pianą. Czynność wykonywać w kilku mniejszych porcjach. Po wymieszaniu pierwszej porcji ciasta należy dodać sok z limetki. Gotowe ciasto powinno być lekko kruche. Należy je owinąć w przezroczystą folię, a następnie zostawić do ostygnięcia przez 25 minut.
Formowanie i pieczenie ciasteczek
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz nagrzać piekarnik do 180°C z termoobiegiem góra-dół. Schłodzone ciasto w niewielkich porcjach wyrobić w dłoni oraz następnie ulepić kulki wielkości wiśni. Kuleczki delikatnie rozgnieść na blaszce oraz każdą z nich udekorować migdałem lub innym orzechem. Piec ciasteczka przez 20 minut na środkowej półce. Wypiek jest gotowy, kiedy ciasteczka się zarumienią, ich wielkość natomiast się prawie nie zmieni.
Zdrowe, pełnowartościowe ORAZ smaczne – te określenia nie wykluczają siebie nawzajem.